Údržba je základom krémového espressa

Kvalitné espresso si chce vychutnávať každý. Pre dosiahnutie krémového espressa a lahodného latté je dôležité pravidelné čistenie, preplach mliečnych ciest a celkové odvápňovanie kávovaru.  

Väčšina porúch automatického kávovaru je spôsobená vodným kameňom, tvrdou vodou,  nemenením vodného filtru a zanedbaným pravidelným čistením. Nové modely automatických  kávovarov JURA s inovatívnou technológiu I.W.S©  zahlásia kedy je potrebné vymeniť starý filter za nový. Okrem toho ho aj automaticky aktivujú.

 Pri starších modeloch kávovarov JURA, ale aj iných automatických kávovarov je potrebné aktivovať vodný filter. Spôsob aktivácie závisí od značky a modelu kávovaru. Pri kávovarov JURA spustíte program, nastavíte sa na FILTER, stlačíte ÁNO a potvrdíte. Skúškou správnosti výmeny, je že stroj si vypýta aj nasledovnú údržbu.

Ako často meniť filtre?

Výmena závisí od viacerých faktorov, no hlavne od tvrdosti vody. Čím je voda tvrdšia je potrebná výmena každé 2 mesiace. Aby kávovar vedel upozorniť na výmenu je potrebné nastaviť tvrdosť vody. Pri výmene filtrov u kávovarov JURA prebieha  cez ÚDRŽBA – VÝMENA FILTRA. Proces nezaberie ani 2 minúty.

Kedy je potrebné odvápnenie?

Aspoň raz mesačne. Proces odvápnenia záleží od modelu a značky. Každý model signalizuje nutnosť vykonať cca 45 minútový automatický proces odvápnenia. Filter je dôležité vybrať pred spustením prečistenia. Neodvápňujte s vodným filtrom, zbytočne by ste  zabránili celkovému procesu a znehodnotili aj tým filter.

Kávovary JURA odvápňujeme s odvápňovacími tabletami 3 ks rozpustíme v 0,5l vody. Takto pripravený roztok sa vyleje do nádržky na vodu. Ostatné kávovary odporúčame čistiť naším špeciálnym deklacifikačným roztokom DOM KÁVY. Do nádržky na vodu nalejete 250 ml a zriedite vodou v pomere 1:1 (250:250). A necháte prebehnúť proces odvápnenia.

Čistenie mliečnych ciest

Ak kávovar nenapeňuje mlieko alebo nedáva správnu a kvalitnú porciu mlieka, väčšinou to spôsobujú zanesené mliečne cesty. Ako na ich vyčistenie? Aspoň raz do mesiaca je potrebné vymeniť ventily, rozobrať dýzu, ručne ju umyť a prečistiť špeciálnym čističom na mliečne cesty. Silikónové hadičky je potrebné meniť aspoň raz za pol roka, poprípade ich nahradiť nerezovou hadičkou.

Dôležitá je aj denná a týždenná údržba

Kávové usadeniny v odpadovej nádobe sú vlhké a nemali by v nej zostávať veľmi dlho. Aj keď kávovar zahlási, že je potrebné vysypať usadeniny použite aj špeciálnu kefku na odstránenie usadenín.  Zabránite tak tvorbu nepríjemných plesní. Z osobných skúseností odporúčame vysypať usadeniny každý večer, aj keď to kávovar nesignalizuje.