Väčšina blendov a odrodových arabík z Južnej a Strednej Ameriky má čokoládový alebo orieškový podtón. Vytvárajú delikátnu harmóniu chuti hlavne s čokoládou, kakaom, orieškami. ale aj sladkým pečivom. Bohaté krémové espresso s nimi vytvára božskú kombináciu. Pri čokoláde
Mliečna čokoláda – medium pražené kávy s orieškovým alebo karamelovým profilom
Biela čokoláda – svetlo pražené kávy s ovocnými a kvetinovými tónmi so strednou aciditou
Tmavá čokoláda – tmavo alebo espresso pražené kávy s kakaovým profilom s nízkou aciditou
Ruby čokoláda – svetlo až stredne pražené kávy s ovocnými, kvetinovými podtónmi s príjemnou chuťou a nižšou aciditou
Oriešky, oriešky a znovu oriešky
Oriešky, nesmú byť pražené ani dochutené, ale natural. So svoju chuťou rozšíria paletu orieškových chutí a vytvoria ucelenú harmóniu. Podobná harmónia je aj orieškovými koláčmi či zákazkami. A čo alergici? Ani na nich nezabúdame, orieškovú chuť si vynahradíte pečenými alebo varenými gaštanmi, ktoré sú chuťovo podobné.
Ak spojíte čokoládový a orieškový profil káv svojich zákazníkov prenesiete do kaviarenského siedmeho neba.
Kombinácie čo musíte zaručene vyskúšať
Všetci radi experimentujeme, cestujeme, objavujeme nepoznané, to isté platí aj o chutiach. V exotických krajinách skúšame národné a miestne jedlá plné netradičných chutí. Za spoznávaným nových chutí postačí navštíviť kvalitnej kaviarne venujúcej sa coffee pairingu.
Ovocie a káva
Áno, káva a ovocie patria k sebe. Zabudnite na prežitky ohľadom kávy a ovocia. Svetlejšie pražené kávy s vyššou aciditou ako je Ethiópia a Kenya s kvetinovým a ovocným podtónom vytvoria počas horúcich dní príjemné osvieženie v kontraste s vychladením melónom, lesným ovocím, jahodami, černicami či marhuľami. Maliny si vychutnáte s Brazíliu, Tanzánia je vhodná s hrušku. Jablká sú špecifické ku kyslejším odprúčame Kenyu a ku sladším zas Papua New Quinea. Bublanina, ovocné cheesecakes alebo osviežujúce ovocné šaláty
Exotické chute a káva
Štipľavé mexické jedlá, korenisté thajské a indické jedlá alebo chuťovo výrazné čínske a japonské jedlá otvárajú široké spektrum, komplexnosť pri objavovaní nových chutí s kávou. Dark alebo medium roasted kávy ako sú Cuba, Papua New Quinea a Tanzánia sú správnou voľbou. Napríklad Cuba je vhodná aj počas grilovaniu, kedy sa prepoja výrazne chute medu, chilli, zázvoru a iných korení s profilom kávy.
Syr a káva? Áno!
Nielen s vínom chutí život a syr, ale aj s kávou. Orieškové a zeminé chute Svetlé pražené kávy s orieškovými podtónmi sa spoja s orieškovou a zemitou chuťou krémového syru Brie. Chute navzájom kontrastujú, ale aj harmonizujú a vytvoria neočakávateľný gurmánsky zážitok. Pre vytvorenie príjemnej symfóniu chutí pridajte aj natural oriešky a červené hrozno, poprípade jabĺčka a postaráte sa o príjemný gastronomický zážitok. Jabĺčka odporúčame červené, poprípade sušené.
A čo také výrazné dlho zrejúce syry? Jednoznačne dark roast kávy. Spolu vytvoria vzrušujúcu explóziu chutí. Výraznú horkosť odrodovej arabiky Cuba s typickou chuťou zrejúcich syrov vytvoria dvojicu chuťovo harmonické duo. Pre zjemnenie chutí zvoľte malé kúsky čerstvo upečeného kváskového chleba alebo figy. Zjemnia výrazné chute a vychutnáte si jemné profily kávy a syra.
Gouda a karamel? Prečo zvoliť túto kombináciu? Karamelové chute kávy ako je Veneto alebo karamelové cappuccino ešte viac podčiarknu krémovosť goudy. Pre harmonizovanie chutí odporúčame si k tomu pridať mandle, medový melón alebo jahody.