Prečo športovci milujú kofeín?

Káva je výborný sparing partner v živote, aj vo športe. Nabudí metabolizmus, prebudí adrenalín, zbystrí zmysly a zvýši športovú výkonnosť.

Kofeín sa ako prirodzená látka nachádza v káve, čaji, kakao, ale aj v guarane, v pridanej forme ho nájdeme v energetických nápojoch a iných sladených nápojoch ako je Kofola či Coca-Cola. Je aj základnou zložkou mnohých športových a výživových doplnkoch. Vedeli ste, že kofeín bol až do roku 2024 považovaní za nelegálny doping. Prvýkrát bol vyradení v roku 1972, no v roku 1984 bol znovu zaradení medzi nelegálne látky. Nakoľko sa však vedeckými výskumami a dôkazmi nepotvrdili nepriaznivé vplyvy na doping alebo športové výkony, bol znovu vyradení. Skúmaniami sa preukázal práve opak.

Vedci z The European Food Safety Authority skúmali účinky kofeínu. Výsledky preukázali nárast výkonnosti pri vytrvalostných (maratón), silových (atletika) a aj tímových športoch. Kofeín blokuje receptory adenozínu (neurotransmiter) v mozgu, ktoré je zodpovední za ospalosť, čím zvyšuje bdelosť. Práve vďaka tomu sa cítime viac nabudení a plný energie, okrem toho kofeín podporuje tvorbu adrenalínu  a v neposlednom rade zlepšuje prekrvenie svalov. Káva obsahuje polynofely, ktoré sú prospešné pre zlepšenie kognitívnych funkcií a môžu dokonca aj oddialiť nástup Alzheimerovej choroby.

Medzi ďalšie pozitíva užívania kofeínu pri športovaní je, že sa znižuje riziko úrazu, zranenia, svalovej horúčky a telo sa rýchlejšie zregeneruje. Okrem toho vedci sa zamerali aj na negatívne účinky ako je dehydratácia a preháňanie. Ak sa kofeín, káva a kofeinové nápoje prijímajú spolu s dostatočným množstvom vody nepríjemné vedľajšie účinky nehrozia.

A koľko je odporúčane množstvo a kedy?

Záver vedcov z EFSA hovorí, že ak športovec užil kofeín v množstve 200mg (alebo 3mg na 1 kg telesnej hmotnosti) zo všetkých zdrojov aj menej ako sú dve hodiny pred cvičením, tak má pozitívny vplyv na nárast výkonnosti a skvalitnenia športového výkonu. Pridáva sa tak isto aj Medzinárodná spoločnosť pre športovú výživu (ISSN), ktorá odporúča pitie kávy aspoň 60 minút pred tréningom.