Prečo je washed metóda najekologickejšia?

Základným cieľom každej jednej z metód je očistenie zŕn, odstránenie poškodenej úrody a následne vysušenie. Druhou najčastejšou používanou metódou je mokrá – washed metóda. Môžete ju nájsť aj ako praná alebo fully washed. Považuje sa za najčistejšiu, vďaka čomu sa docieli najpresnejšieho a najžiadanejšieho chuťového profilu kávových zŕn. Praná metóda rozvíja aciditu a zemitosť či orieškové chute.

Využívajú ju temer všetci pestovatelia od Afriky až po Oceániu. Okrem toho má aj ekologický charakter, pretože prebytočná voda sa recykluje a využíva na polievanie alebo na iné činnosti.

Postup

Kávové čerešne sa po zbere namočia do vody, aby sa oddelili kvalitné zrná od nepoškodených a nezrelých.  Ako sa oddelia? Voda vyplaví práve iba poškodené či nezrelé zrná a tie sa následne odstránia. Proces sa zopakuje viac ako trikrát. Následne sa v rozmeľňovači zrná oddeľujú od dužiny a šupky. Očistené zrná sa vložia do veľkých tankoch. Následnou fermentáciu sa oddeľujú, potom sa premývajú vodou, aby sa odstránila zbytkové dužina. Záverečnou fázou je dosušovanie na vlhkosť 10-12%. Využívajú sa na to betónové terasy alebo africké lôžka. V prípade slabého slnečného žiarenia sa využíva mechanická sušička. Po dosiahnutí potrebnej vlhkosti zŕn sa zabalia a expedujú.