Ľadové osvieženie zo St. Louis

S letom prichádzajú aj horúčavy, ako ich najlepšie zvládnuť? Klimatizované priestory, kúpanie v bazéne alebo osviežujúce nápoje ako cold brew či ľadový čaj.

Ľadový čaj, kto by ho nemal rád. Príjemný, osviežujúci a vychutnajú si ho aj tí, čo nemajú radi klasický čaj. Výhodou ľadového čaju je, že ho môžete piť ráno, počas brunchu, obednej prestávky, rodinného pikniku, ale aj počas šantenia pri bazéne.

História osviežujúceho nápoja sa začala písať počas Svetovej výstavy v St. Louis v roku 1904 v Texase. Pre osvieženie účastníkov jeden z barmanov pripravil horúci čaj a prelial ho do skleneného pohára s ľadovými kockami. Postupne sa ľadový čaj spopularizoval a dostal do celého sveta.

Príprava je naozaj veľmi rýchla a jednoduchá. Pripravte si silný zelený alebo čierny čaj, najlepšie od La Via del Té a prelejte ho do pripraveného pohára s ľadovými kockami. Takto pripravený ľadový čaj si môžete dochutiť cukrom, medom, ochutenými sirupmi, čerstvými bylinkami a ovocím. Ak idete oslavovať alebo si chcete vychutnať čaj počas pikniku či grilovačke pridajte Prosecco, teguila či rumom.

Základný recept na ľadový čaj je zelený alebo čierny čaj 2 balíčky, ak si robíte sypaný tak 100g.

Zelený čaj zalejete 80°C vodou a necháte lúhovať 2-3 minúty. Čierny 4-5 minút a čajové zmesi 5 minút a zalievate vodou horúcou na 90°C. Čaj ani kávu nikdy nezalievate vriacou vodou. Podľa chuti si ho môžete osladiť a dochutiť.

RECEPTY NA CHUTNÉ ĽADOVÉ ČAJE NÁJDEŠ TU: