Káva v tehotenstve? Áno alebo nie

Neraz tehotné kávičkárky riešia dilemu či si dopriať kávu počas tehotenstva a dojčenia alebo bude lepšie ak ju obmedzia či prestanú piť celkovo.

Pitie kávy pre ženy znamená relax, oddych a vychutnávanie si života. Tehotné ženy si uvedomujú negatívny efekt. Väčšina z nich chce na určitú dobu počas tehotenstva obmedziť kávu alebo ju plánujú nahradiť inými alternatívami. Najčastejšie ich voľba smeruje ku bezkofeinovej káve alebo uprednostnia čaj (roiboos s prirodzené nižším obsahom kofeínu). Obmedzením kávy však neznížia príjem kofeínu. Treba si dávať pozor aj na zelený a čierny čaj, kakao, čokoládu, energetické a proteinové tyčinky a lieky proti bolesti, v ktorých sa nachádza kofeín.  

Aký ma kofeín vplyv počas tehotenstva

tehotné a dojčiace ženy obmedzujú kofeín z dôvodu, že rozklad kofeínu je pre organizmus matky a dieťaťa náročný proces. Podľa zahraničných vedeckých štúdií sa vstrebávania kofeínu od začiatku tehotenstva po pôrod spomaľuje. Mimo tehotenstva je rozklad od 2,5 -4,5 hodín v tehotenstve to môže byť aj 15 hodín.

Okrem toho nadmerný príjem kofeínu má negatívny vplyv na vývoj plodu, spomalenie vstrebávania dôležitých živín a  zvyšovať hladinu stresových hormónov plodu.  Odborníci radia neprekračovať odporúčanú dennú dávku kofeínu, presnú hornú hranicu  pre tehotné a dojčiace ženy však neurčili. Niektoré vedecké zdroje uvádzajú od 50 do 200 mg kofeínu na deň. Európsky úrad pre bezpečnosť potravín a britská NHS sa zjednotili na bezpečnej hranici a to 200 mg.

Bezkofeinová káva je správnu voľba

Bezkofeinovú kávu ocenia všetky kávičkárky tehotné aj dojčiace. Je vyrobená z kvalitných zŕn arabiky so zaujímavým chuťovým profilom. Bezkofeínové kávy sa upravujú prirodzeným spôsobom bez použitia chemických prísad. Proces bezkofeinizácie objavil už v roku 1905 nemecký obchodník Ludwig Roselius, zakladateľ spoločnosti Kaffee HAG . 

Zo zdravotného hľadiska má porovnateľné účinky ako kofeinová. Pri procese dekofeinizácie zostáva stopové množstvo kofeínu, približne 0,1% čo má zanedbateľný vplyv na organizmus. Pri príprave klasického espressa (7G) sa do šálky uvoľní 1 až 5 mg kofeínu. Samozrejme množstvo mg závisí od dávky, sily extraktu a spôsoby úpravy kávy. Espresso pripravené z pákového alebo automatického kávovaru je slabšie s nižším obsahom kofeínu ako porovnateľná šálky prekvapkávanej kávy alebo cold brew.

Naša bezkofeinová káva MEXICO BIO sa spracováva ekologickou metódou bio mokrým spracovaním, tzv. mountain water process, pri ktorom sa využíva číra voda z prameňa Pico de Orizaba. Kávové čerešne sú naparené a následne sa pomocou ekologických filtrov odstráni až 99%  kofeínu.  Mexico BIO má zaujímavý chuťový profil po pomarančových kvetoch, vanilke a kakau.