JURA - Inovatívne technológie na extrakciu kávy

Pre zachovanie chuťového profilu espressa je dôležitá doba lúhovania. Doba extrakcie kávy je kľúčovým faktorom ako pri pákových, tak aj pri automatických kávovarov. Je to doba, kedy sa čerstvo pomletá káva premýva s horúcou vodou a musí trvať presne tak dlho, aby sa stihli vylúhovať, len dôležité aromatické zložky. Nesmie byť príliš krátka ani príliš dlhá, aby sa zas neuvoľnili nežiaduce taníny a horčiny.

Pri pákových kávovaroch si viete dobu extrakcie sami navoliť, aby ste dosiahli správnu chuťový profil pri espresse alebo lungo. Ako je to však s automatickými kávovarmi? Vie sa tam upraviť doba trvania alebo nastaviť?

Švajčiarska firma JURA ako prídavok ku štandardnému procesu lúhovania vyvinula pulzačný extrakčný proces, ktorý sa využíva hlavne pri malých kávových nápojoch. Svojou druhou funkciou One-Touch Lungo využíva pri kávových špecialitách, kde je potrebná dlhšia doba lúhovania.

Čo je to P.E.P?  P.E.P. je pulzný extrakčný proces pre dokonalé espresso

Veľa zákazníkov majú pri automatických kávovarov problém, že chuť kávy nie je taká ako z pákového kávovaru. Na toto zareagovala JURA. Vďaka patentovanému, inovatívnemu systému si pripravíte espresso a ristretto s takou intenzitou a nebývalou paletou aróm, ako to nebolo doposiaľ možné. Jedinečný systém P.E.P zaručí optimálny čas extrakcie, prostredníctvom efektívnych krátkych intervaloch pulzovania horúcej kávy, vďaka čomu sa rozvinú bohaté arómy kávy.

Čo je to One-Touch Lungo?

Pre kvalitnú chuť a arómu lunga JURA vyvinula One-Touch Lungo. Princípom je, aby sa predišlo pridlhej extrakcii. Funguje to tak, že predĺžené kávové špeciality majú rovnakú extrakciu ako základné kávy (espresso a ristretto) a zvyšok horúcej vody sa dopustí mimo extrakčnej doby. Podobný princíp ako v kaviarňach, keď si objednáte espresso lungo a prinesú vám espresso s kanvičkou na doliate horúcej vody.

Kávovary JURA s P.E.P. E6, E8, J8, S8, W8.

Viete o tom, že JURA vie pripraviť aj studené kávové nápoje

Jura prišla s novinkou, extrakciou studenej kávy – Cold Extraction pre prípravu chladných nápojov ako je napríklad Cold Brew. Bežne si ľadovú kávu pripravíte, že si na ľad nalejete horúcu kávu alebo našľahané mlieko. Cold Extraction od JURA funguje na princípe vysoko tlakových impulzov, ktoré sa so studenou vodou premiešavajú s hrubšie pomletou kávou. Takže Cold brew či ľadová káva z kávovru JURA, sa pripravuje presne podľa receptúry.  

Jura pre nové modely kávovarov zostrojila už ôsmu generáciou vylúhovacích komôr.  3D vylúhovaciu technológiu, ktorá zaistí, aby sa voda plynule a rovnomerne prelievala s mletou kávou. Vďaka tomu dochádza k maximálnemu rozvinutiu chuti pri všetkých, teplých aj horúcich, špecialitách.

Kávovary JURA s Cold Extraction X10, Z10.