Aké pozitívne účinky ma obyčajná hrsť mandlí? Prečo by sme ich mali pravidelne konzumovať.
Mandle sú malé chutné plody mandle obyčajnej. Majú blahodarný vplyv n a stali sa neodmysliteľnou súčasťou zdravej, racionálnej a vyváženej stravy. Pozitívne účinky skúmali aj vedci a prišli so zaujímavými zisteniami. Viete akými?
Zdravé srdce a znížené riziko kardiovaskulárnych ochorení
Mandle sú vyzdvihované najmä kvôli vysokému podielu zdravých tukov v podobe mononenasýtených a polynenasýtených mastných kyselín. Pravidelná konzumácia mandlí podľa štúdií ma súvislosť s nižšou hladinu celkového cholesterolu a LDL (zlého) cholesterolu. Ak si k mandliam pridáte aj orechy či semená dostanete vďaka prospešným Omega mastným kyselinám zdraviu prospešné kombo pre srdce a krvný tlak. Práve vďaka mononenasýtených mastných kyselín si chránime svoje srdce a cievy pred kardiovaskulárnymi problémami, ako je ateroskleróza (vysoký cholesterol je rizikovým faktorom kornateniu tepien), mozgovej mŕtvici či infarktu myokardu.
Antioxidnaty a protizápalové účinky
Obsahujú najmä vitamín E, ktorý chráni telo pred oxidačným stresom. Vedecké štúdiu poukázali na protizápalové účinky mandlí. Tie sa pripisujú najmä zdravým tukom v podobe mononenasýtených mastných kyselín. Podobné účinky majú aj horčín, arginín či fytochemikálie. Tiež si všimli, že pravidelná konzumáciu mandli ma pozitívny vplyv na hladinu zápalových ukazovateľov v tele ako napr. nižšie hladiny interleukínu-6 či CRP (C reaktívny proteín), hlavné ukazovatele zápalových procesov v tele. Typické pre metabolické ochorenia, ako je cukrovka 2. typu.
Regulácia hmotnosti a zlepšenie metabolizmu
Zlepšujú hladinu krvných lipidov (tukov) a regulujú glukózu v krvi. Vysoký obsah vlákniny a bielkovín pridávajú pocit sýtosti zabezpečia dlhšiu sýtosť a kontrolujú chuť do jedla. Mandle obsahujú nerozpustnú aj rozpustnú vlákninu v pomere 4:1. Mandle pomáhajú znížiť glykemický index potravín a postarajú sa aj o stabilnú hladinu cukru v krvi. Rozkolísaná glykémia – krvný cukor sa prejavuje vlčím hladom, chuťou na sladké alebo výkyvmi energie.
Naštartovanie črevného mikrobiómu
Mandle podporujú tvorbu butyrátu, kyseliny maslovej patriacej do mastnej kyseliny s krátkym reťazcom. Sú hlavným zdrojom energie pre kolonocyty, t. j. bunky črevného epitelu. Butyráty podporujú črevnú bariéru zabraňujúca prenikaniu baktérií a iných mikróbov do krvi. Týmto spôsobom pomáhajú znížiť tvorbu zápalov, pozitívne vplývajú na IBS (syndróm dráždivého čreva) a neposlednom rade znižujú gastrointestinálne ťažkosti, ako je nadúvanie.
Zlepšia zdravie mozgu a jeho rozvoj
Mandle vďaka obsahu esenciálnych látok L-karnitínu a riboflavínu s zvyšujú mozgovú aktivitu a znižujú výskyt Alzheimerovej choroby. Niektoré vedecké štúdie poukázali na koreláciu medzi pravidelnou konzumáciou mandlí a vyššou intelektuálnou úrovňou. Dlhodobo sa považujú za kľúčovú potravinu pre deti. Pôsobia priaznivo na psychické zdravie, pomáhajú pri úzkosti, depresii či ADHD (porucha pozornosti s hyperaktivitou).
Mandla plná prospešných látok
Mandle sú bohaté na zdravé tuky, bielkoviny, vlákninu, vitamíny (ako E a B) a minerály (ako horčík a vápnik). Nájdeme v nich dôležité vitamíny ako vitamín B3 či B2, kyselinu listovú alebo vitamín E. Z minerálnych látok je najviac zastúpený horčík, vápnik, fosfor či draslík. Práve vápnik vplýva na zdravie kostí, niektoré odborné štúdie poukázali na súvislosť so znížením rizikom vzniku osteoporózy – rednutiu kostí. Pravidelná konzumácia sa odporúča najmä starším ľudom, ženám po menopauze, kde je zvýšené riziko osteoporózy.
A na čo ešte všetko ma pozitívne účinky
- Zbystriť by mali hlavne muži, ako sa ukazuje mandle majú pozitívny vplyv na plodnosť a tvorbu spermií.
- Niektoré výskumy poukázali na pozitívny vplyv v boji s rakovinou a jej prevenciu. Majú ochranné účinky proti rozvoju niektorých nádorov ako nádoru prsníkaalebo hrubého čreva.
- Mandle súprirodzene bezlepkové, preto ich môžu bez problémov zaradiť do jedálnička aj celiatici či ľudia s alergiou na lepok a neceliakálnou gluténovou senzitivitou.
- Mandle majú pozitívny faktor aj na našu pleť a startnutie. V štúdiách sa napríklad ukazuje pôsobenievitamínu E a niacínu (vitamín B3) na nižšiu tvorbu vrások a kožných pigmentov. [9]
Môžem byť alergický na mandle?
Mandle ňspolu s ostatnými orechmi a semenami zaraďujeme medzi alergény skupiny 8. Alergie na mandle sa prejaví priamo po ich konzumácií. Ľudia alergický na orechy a mandle by mali spozornieť pri raw a zdravých koláčoch, ktorých základom sú práve mandle vo forme mandľovej múky alebo pomletých.
Môže sa stať, že nie ste práve alergický na mandle, ale na iný druh orechov, ale pri ich konzumácií sa prejaví alergia. Ide o tzv. skríženú potravinovú alergiu. Imunitný systém alergický napr. na vlašské orechy alebo pistácie, zareaguje na mandle, lebo obsahujú látky, na ktoré je daný človek citlivý. Ku skríženej alergickej reakcii môže dochádzať aj u iných alergénov, v prípade mandlí môže ísť napr. o peľ zo stromov (napr. breza).
Odkiaľ pochádzajú mandle?
Obľúbené mandle pochádzajú pôvodne z krajín strednej a juhozápadnej Ázie, odkiaľ ich do Európy priniesli obchodníci a dobrodruhovia. Dnes sa vo veľkom pestujú v oblastiach Stredozemného mora a v krajinách s podobnými klimatickými podmienkami. Medzi veľkých európskych producentov mandlí sa zaraďuje hlavne Španielsko, pestujú sa aj v Taliansku a vo francúzskom Provensálsku.Najväčším producentom mandlí je USA, pričom hlavný podiel pripadá na slnečnú Kaliforniu okrem toho sa pestujú aj v africkej Keni. Mandle sa v surovom stave, popr. ich lístky sa používajú ako dekorácia. Grilované mandle sa spracovávajú do likérov a marcipánu. Známy je napr. Lübecký marcipán.
Mandle horké alebo sladké?
Áno, môže sa stať, že raz si kúpite chutné sladké mandle a popri ich konzumácií narazíte na pár horkých. Ako je to možné? Mandle, ktoré sa zvyčajne predávajú tzv. sladké mandle. Niektoré však môžu mať nižší obsah látok, ktoré zabezpečujú sladkosť a popri zvyšku v balíčku sa môžu vzdať horkejšie.
Horké mandle obsahujú amygdalín, z ktorého sa tvorí toxický kyanovodík. Pre dospelého človeka môže byť toxická porcia 50 g horkých mandlí, zatiaľ čo u detí sa uvádza množstvo 5 – 10 mandlí. Dôvodom je práve amygdalínu, z ktorého sa tvorí jedovatý kyanovodík.
Výživná hodnota mandlí je 2383 kJ, prípadne 570 kcal na 100 g.
Mandle obsahujú mandľový olej, vitamíny skupiny B, E a A. Obsah kalcia (252 mg), magnézia (170 mg) a draslíka (835 mg) je vyšší ako v ostatných orechoch. V´daka svojmu zloženiu sa považujú za zdravú verziu snackov, zasýtia a znížia pocit hladu.
Ako na skladovanie mandlí
Mandle podobne ako iné orechy podliehajú na mikrobiálnu kontamináciu – dokážu ľahko splesnivieť a pritom pleseň na nich nemusí byť vidieť. Mandle aby sa udržali čo najdlhšie čerstvé sa majú skladovať na suchom, chladnom mieste bez slnečného žiarenia.