Čo hovorí nová legislatívna Európskej únie? Prečo ceny arabiky a robusty budú rásť?

Nová európska legislatíva a regulácia ohľadom odlesňovania dažďových pralesov (EUDR) bola schválená v decembri 2022, no až teraz na konci roku nadobudne platnosť. Nové nariadenie upravuje podmienky pôvodu, obchodovania a dovozu komodít ako  kávy, kakaa, hovädzieho, sóje, palmového oleja a kaučuku.

Nová platná legislatíva nariaďuje pestovateľom a dovozcom preukazovať pôvod, že  nepochádzajú z vyklčovaných oblastí dažďového pralesa. Pri porušení nariadenia im hrozí pokuta 4% z dosiahnutého zisku z predaja. Novou legislatívou chce EU podporiť ochranu životného prostredia, trvalú udržateľnosť v celom procese, ale aj  zabezpečiť ochranu ľudských práv. Iniciatívu podporuje dokonca aj Medzinárodné obchodne centrum (ITC).

Na druhej strane však pobúrilo združenia dovozcov a výrobcov, ktorý proti nej protestovali a nazvali ju diskriminačný. Najväčší problém mali so zabezpečením preukazovania. Podľa nich to má devastačný charakter na malých a stredných plantážnikov, ktorým vstupnú náklady. A tie sa už postupne preukazujú na raste cien zelenej arabiky a robusty. EU ich však ubezpečuje, že pre nich nebudú platiť všetky podmienky, ale len vybrané.

            Aj napriek ich ubezpečeniam majú veľa výhrad. Preto v súčasnosti je nedostatok určitých druhov zelených káv a robusty. Pražiči a obchodníci sa chcú predzásobiť, aby sa vyhli novej norme a tým vyšším cenám.

            Ako chce EU dohliadať na dodržiavanie?

Európska komisia vytvorí trojúrovňovú systém kategorizovania krajín a produktov pochádzajúcich zo zahraničia. Krajiny budú rozdelené do tzv. semaforu.: regióny/krajiny s nízkym, stredným a vysokým rizikom. Malé združenia farmárov plantážnikov z pestovateľských oblastí sa obávajú, že ich farmy a plantáže budú automaticky zaradené do vysoko-rizikových krajín. Z

            EU komisia upokojuje pestovateľov, tým, že sa to pôvodných plantáži a etablovaných nedotkne. Pôvod chce kontrolovať prostredníctvom záberov zo satelitov a dronových záberov.  Vďaka nim budú mať dôkaz, že káva nepochádza z vyklčovaných oblastí dažďového pralesu, ak dodávky nebude mať zábery alebo nebude vedieť preukázať svoj pôvod, bude odmietnutá a zamedzení jej predaj v EU.

            Až rok 2025 ukáže celkové fungovanie systému, ale aj ďalšie príčiny ako sú rasty cien ale aj iné s ktorými sa nepočítalo pri zavádzaní a implementácií. Odhady nie sú však moc prívetivé, ceny arabiky a robusty by mali narásť a odhaduje sa aj predĺženie čakania na dodávky.