Buna - etiópsky kávový rituál

Už ste niekedy zažili tradičný etiópsky kávový festival? Viete čo je to Buna (v preklade káva)?  Tradičný kávový rituál v Etiópií, môžeme považovať za predchodcu všetkých kávových rituálov. Je úžasný, podmanivý,  uznávaný a zaužívaná tradícia, ktorej hlavným cieľom je spájať ľudí naprieč generáciami. Zvyčajne trvá viac ako hodinu a pol v podvečerných hodinách. Počas samotného rituálu si ľudia rozprávali čo zažili počas dňa, tradičné príbehy, rozprávky, spievali, alebo si len tak užívali prítomnú chvíľu.

Káva v Etiópií zohráva významu spoločenskú úlohu. Rituál sa časom prispôsobil svojim trvaním, ale aj priestoroch, kde sa odohráva.  Vo vidieckych oblastiach prebieha temer na dennej báze, kým v mestských zas iba počas víkendov alebo dôležitých sviatkov ako je Meskel (významný náboženský sviatok ortodoxných veriacich). V ortodoxnej cirkvi zohrávajú významnú úlohu kvety – druh, farebnosť má silnú symboliku. Veriaci  sa modlia, majú čas na sebareflexiu, rozhovory s Bohom alebo rozjímanie. 

Podľa tradícií sa rituál odohrával pod veľkým stromom , pod ktorým sa zhromaždili pozvaní hosti a a priatelia. Význam bo l, nielen symbolický ale aj praktický – poskytoval tieň počas úmorného tepla. Vo veľkých mestách sa presunul do obývačiek, alebo do špecializovaných obchodov s kávou a čajom.  Tieto obchodíky premenili tradíciu na biznis, ponúkajú bunu ako event so všetkým čo k tomu patrí. Význam však zostáva rovnaký – spájať ľudí a užívať si pôžitok z kávy.  

Celý rituál sa podľa tradícií má byť na zelenej tráve, vplyv transformácie spoločnosti a klímy sa odohráva na špeciálnom veľkom zelenom koberci (zelená má pripomínať trávu). Môžu sa na ňom nachádzať aj rôzne etiópske vzory alebo africké zvieratá,  hostiteľka sediaca vpredu je obklopená rôznymi  vecami od kadidla, kvetín (malých žltých kvetín, ktoré symbolizujú pohostinstvo rešpekt k hosťom a úctu k prírode) cini – pohárikov na kávu, misiek so slanými pokrmami (hlavne pukancami), neposlednom rade potrebnými karafami, jabena, na prípravu kávy. Jediné čo sa nemení na tradícií je funkcia hostiteľky, ktorú vždy zastáva žena v tradičných bielych šatoch.  

Buna je komplexný rituál pozostávajúci z viacerých postupov, od  praženia zelenej kávy až po samotné servírovanie etiópskej arabiky. Zelené zrná sa násypu do menkeshkesh /mekuja (etiópska panvica na praženie s malými dierkami) umiestni sa na otvorení oheň a nechá sa pražiť približne 5 až 6 minút. Počas samotného praženia sa zrná na panvici premiešava, aby nezhoreli a jej podmanivá vôňa sa šírila okolím. Vôňu praženia kávy ešte viac pozdvihuje aj myrha. Vône z kadidla v minulosti mali vyhnať a odpudiť zlo a zlých duchov.

 Sladké karamelové vône sa premiešavajú s výraznými arómami myrhy a opantajú vaše zmysli.  Hneď ako je káva upražená, presype sa do drevenej misky a nechá sa vychladnúť.  Ako pomôcka na ochladzovanie sa využíva slamený vejár. Na skrátenie čakania muži zvyčajne ponúkali hosťom silnejšie nápoje ako káva.

Po vychladnutí sa upražené zrnká presunú do mukecha alebo zenezena, dreveného mlynčeka/ mortalu. Pomalým drvením sa zrná podrvia na potrebnú hrúbku a čerstvosť. Počas toho si hostiteľka pripravuje jabena. Tradičnú kamennú kávovú karafu so slameným vrchom. Jabena  naplnená vodou, je našikmo umiestnená na horúcich uhlíkoch, aby sa pomaly zohrievala voda.  Podľa tradícií môže byť naplnená korením ako je kardamonom či klinčeky.

Počas rituálu si účastníci skracujú čas zobkaním slaným snackmi – popcornom alebo slanými praclíkmi. Preferujú sa ľahké jedlá ako mieste injera alebo vláčny chlieb, poprípade tradičnými africkými posuchmi.

Keď voda dosiahne potrebných 90 stupňov, hostiteľka pomaly po lyžičkách vkladá cez tenké hrdlo pomletú kávu. Po chvíle, keď sa voda s kávou zohreje začne bublať a zátka sa snaží dostať von.  Hostiteľka prileje trochu studenej vody a položí Jabenu naspäť na oheň. Studená voda spomalí varenie kávy, tento proces zopakuje asi tak dva alebo trikrát. Vždy podľa potreby. Po uvarení nechá kávu trochu vychladnú.

Prelievanie kávy z jebena do sini si vyžaduje zručnosť a presnosť. Jabena sa po prvom kole položí do malého okrúhleho pletené košíka vyrobených z usušených banánových listov. Buna pozostáva z troch kôl, každý má svoj názor  a význam. Prvé kolo, Abol, najsilnejšia a najviac aromatická káva symbolizuje silu, druhé kolo Tona je stredný proces, s miernejšou kávou so strednou aciditou, má priniesť šťastie. Posledný tretí krok je Baraka (v preklade – buď požehnaný) produkuje ľahšiu kávu a signalizuje, že sa kávový ceremoniál blíži ku koncu. Zvyčajne sa pri servírovaní začína od najvýznamnejšieho, popr. najstaršieho hosťa.

Význam presunu medzi jednotlivými procesmi symbolizuje hĺbku medziľudských vzťahov, dôležitosť konverzácie a význam situácie. Káva sa nalieva do malých keramických rôznofarebných (popr. majú namaľované rôzne tradičné symboly) pohárikov nazývaných sini alebo cini. Sú bez ušiek a na lepši uchopenie slúži tulipánový tvar.

Podľa tradícii by sa mala káva podávať s cukrom, pre zmiernenie sily kávy. Ak však nemáte radi sladenú kávu môžete tento krok vynechať a vychutnať si pravú chuť a silu čerstvo upraženej etiópskej arabiky. V etiópskej kultúre sa deti stávajú dospelými v 14 rokoch a môžu sa zúčastňovať Buna rituálu.

Buna bola po dlhú dobu dobre stráženým tajomstvom, ženy si ho predávali po generácie a nechceli prezradiť presné kroky a skryté významy. Etiópia má 83 rôznych etnických skupín a každá ma iné prístupy a nezáleží akého ste vierovyznania, pretože káva nemá hranice a spája ľudí.