BigBean zrnková káva Colombia Yellow Fruit fermentovaná 200g

Kód: BIG-024
Neohodnotené
Značka: BigBean
€17,90
Skladom (1 ks)
Môžeme doručiť do:
27.12.2024

Odroda: Colombia Pink Bourbon

Proces: honey 

Fermentácia: 168 hodín fermentované kyselinou mliečnou, následne mosto juice vstrekovanie CO2 injekcií  

Chuťový profil: fermentovanie nielen s CO2 ale aj ovocím dodáva kávu chuť  po žltom melóne, marakuji, čokoláde a jogurte. 

Spôsob praženia: Stupeň praženia je City, je vhodná na prípravu filtrov a cez moka kávovar. 

 

Yellow fruits

Ručne sa pozbiera 95% zrelých  a 5% polozrelých kávových čerešní.  Pozbieraná úroda sa namočí do kade s vodou a odstránia sa zrná, ktoré plávajú na vodu (flotes). Následne sa ešte ručne pretretia. Zabezpečí sa tak, že fermentáciu prejdú najlepšie zrná.

Pretriedené kávové čerešne sa vložia do 200 l tankoch a počas doby 120 hodín pri ustálenej teplote 18+C za prítomnosti vínnych kvasiniek. Nasleduje odšupovanie kávy a pokračuje sa v karbonickej macerácie po dobu 72 hodín. Kedy sa vstrekuje oxid uhličitý a  pridáva sa dehydratované ovocie marakuja, žltý melón a ovocná glukóza. V sušičke pri teplote 40°C  prebieha kontrola. Proces sušenia je pomalý a kontrolovateľný počas 5 dní.  Poslednou fázou je balenie do vriec a stabilizácia kávy, ktorá trvá 15 dní.

Detailné informácie

Podrobný popis

25

O farmárovi: 

Sebastian Ramiréz, štvrtá generácia farmárov, ktorý vedie rodinnú Farma Finca El Placer (1 000 ha) viac ako 10 rokov. Názov v preklade znamenia Potešenie, nachádza sa o srdci El Eje Cafetero tzv. kávovej zóny v Calarcá, Quindio vo výške 1 500 až 1 744 m.n.m. S jeho kreatívnym a netradičným spôsobom získal svetové ocenenia od odborníkov, aj od kávičkárov.  

V oblasti ekologického spracovania sa stáva vzorom v rodnej Kolumbii, zavádza trvalo-udržateľné postupy, inovatívne technológie, každé dva mesiace ručne zbierajú burinu a vyhýba sa používaniu herbicídom. Dokonca si zriadil malé mikrobiologické laboratórium na výskum zameraní na skúmanie nových odrôd kávovníka.

Na farme sa snaží minimalizovať spotrebu vody. Ustupuje od klasických mokrých metód, ktoré sa snaží nahrádzať suchou, polosuchou či honey metódou.

Uznanie si získal aj vďaka modernému spôsobu fermentácie káv – karbonická macerácia s CO2.  Sebastián sa snaží zachovať čo najväčší chuťový potenciál kávových čerešní prebiehajúcich práve počas fermentácie.

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole: