BigBean Mandle blanšírované 80g
Kód: BIG-10Podrobný popis
Mandle sú bohaté na zdravé tuky, bielkoviny, vlákninu, vitamíny (ako E a B) a minerály (ako horčík a vápnik). Nájdeme v nich dôležité vitamíny ako vitamín B3 či B2, kyselinu listovú alebo vitamín E. Z minerálnych látok je najviac zastúpený horčík, vápnik, fosfor či draslík.
Obľúbené mandle pochádzajú pôvodne z krajín strednej a juhozápadnej Ázie, odkiaľ ich do Európy priniesli obchodníci a dobrodruhovia. Dnes sa vo veľkom pestujú v oblastiach Stredozemného mora a v krajinách s podobnými klimatickými podmienkami. Medzi veľkých európskych producentov mandlí sa zaraďuje hlavne Španielsko, pestujú sa aj v Taliansku a vo francúzskom Provensálsku.Najväčším producentom mandlí je USA, pričom hlavný podiel pripadá na slnečnú Kaliforniu okrem toho sa pestujú aj v africkej Keni. Mandle sa v surovom stave, popr. ich lístky sa používajú ako dekorácia. Grilované mandle sa spracovávajú do likérov a marcipánu. Známy je napr. Lübecký marcipán.
Mandle obsahujú mandľový olej, vitamíny skupiny B, E a A. Obsah kalcia (252 mg), magnézia (170 mg) a draslíka (835 mg) je vyšší ako v ostatných orechoch. V´daka svojmu zloženiu sa považujú za zdravú verziu snackov, zasýtia a znížia pocit hladu.
Ako na skladovanie mandlí
Mandle podobne ako iné orechy podliehajú na mikrobiálnu kontamináciu – dokážu ľahko splesnivieť a pritom pleseň na nich nemusí byť vidieť. Mandle aby sa udržali čo najdlhšie čerstvé sa majú skladovať na suchom, chladnom mieste bez slnečného žiarenia.
Môžem byť alergický na mandle?
Mandle ňspolu s ostatnými orechmi a semenami zaraďujeme medzi alergény skupiny 8. Alergie na mandle sa prejaví priamo po ich konzumácií. Ľudia alergický na orechy a mandle by mali spozornieť pri raw a zdravých koláčoch, ktorých základom sú práve mandle vo forme mandľovej múky alebo pomletých.
Môže sa stať, že nie ste práve alergický na mandle, ale na iný druh orechov, ale pri ich konzumácií sa prejaví alergia. Ide o tzv. skríženú potravinovú alergiu. Imunitný systém alergický napr. na vlašské orechy alebo pistácie, zareaguje na mandle, lebo obsahujú látky, na ktoré je daný človek citlivý. Ku skríženej alergickej reakcii môže dochádzať aj u iných alergénov, v prípade mandlí môže ísť napr. o peľ zo stromov (napr. breza).
Výživná hodnota mandlí je 2383 kJ, prípadne 570 kcal na 100 g.
Mandle obsahujú mandľový olej, vitamíny skupiny B, E a A. Obsah kalcia (252 mg), magnézia (170 mg) a draslíka (835 mg) je vyšší ako v ostatných orechoch. V´daka svojmu zloženiu sa považujú za zdravú verziu snackov, zasýtia a znížia pocit hladu.
Krajina pôvodu: Kalifornia
MANDLE BLANŠÍROVANÉ PRAŽENÉ
čerstvo pražené nasucho, ručne triedené
Zloženie: 100% blanšírované mandle. 80g
Alergény: môže obsahovať aj iné orechy.
Skladujte v suchu pri teplote +8°C až 23°C.
Pražené a balené v Dom Kávy, Trnava.
Výrobca: BigBean s.r.o. Logistická 6, Trnava, Slovensko
Minimálne trvanlivosť uvedené na obale.
Vegánsky produkt. Bez soli.
Kalorické hodnoty na 80g
mandle pražené
Energia 2 206 kJ/527 kcal
Bielkoviny 17,32 g
Sacharidy 6,24 g
z toho cukry 3,44 g
Tuky 43,82 g
z toho nasýtené mastné kyseliny 3,24 g
Vláknina 10,04 g
Soľ 0,00 g
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.