BigBean zrnková káva Ethiopia Guji BIO 100% Arabica 250g
Kód: BIG-02Súvisiaci tovar
Podrobný popis
Naša káva pochádza z historickej oblasti GUJI, ktorá bola osídlená pôvodnými obyvateľmi Etiópie, Oromo, ešte pred naším letopočtom. Oromo a káva sú spojení od nepamäti. Pestovanie je ich tradíciu. Obyvatelia Oromo veria, že kávovník sú slzy nebeského boha Waaga. Oromo využívajú tradičné spôsoby pestovania kávovníkovej čerešne, hlavne kvôli podnebiu a pôde plnej minerálov. Od roku 2002 nepatrí oblasť Guji pod oblasť Sidamo, ale získala svoj vlastný štatút označenia pôvodu kávy.
Chuťový profil
- najväčší svetový producent kávy s celkovým 5 percentným podiel. Zber kávy je od októbra do decembra. Hlavé odrody sú hlavne arabika, jej pôvodné nešľachtené variety. Najviac sa pestujú Burbon a Typica. Pri spracovaní sa využíva hlavne suchá metóda, niekedy aj mokrá. Suchá metóda dodáva ešte umocňuje silné telo, florálnosť, ovocnosť a vyrovnanú aciditu. V chuťovom profile sa niekedy nachádza med, jahody, červená dyňa, ale aj mliečnu čokoládu. Mokré spracovanie vytiahne hlavne ovocnosť.
Farmy vlastnia malí farmári s malými farmičkami tzv nona-loty. Farmári kávovníky pozbierajú a zasielajú spracovateľským staniciam, ktoré následne s ňou obchodujú. Etiópske kávy uvádzajú spracovateľská spoločnosť, lebo často nie je známe, od ktorého farmára pochádza. Súčasnosti sa začali malí farmári spájať do družstiev – spracovateľských staníc, na ktorej chod prispievajú rovnakým podielom. Ich cieľom je zlepšiť obchodné podmienky a životné podmienky pestovateľov. Navyše každá zelená káva musí pred exportom do zahraničia musí káva prejsť testom v špeciálnych štátom zriadených laboratóriách pre ohodnotenie kvality a nastavenie predajnej a výkupnej ceny. Takto vláda motivuje farmárov k zlepšovaniu pestovania.
Naša káva pochádza z historickej oblasti GUJI, ktorá bola osídlená Oromo pôvodnými obyvateľmi Etiópie, ešte pred naším letopočtom. Oromo a káva sú spojení od nepamäti. Pestovanie je pre nich tradíciu. Veria, že kávovník sú slzy nebeského boha Waaga. Oromo využívajú tradičné spôsoby pestovania kávovníkovej čerešne, hlavne kvôli podnebiu a pôde plnej minerálov. Od roku 2002 nepatrí oblasť Guji pod oblasť Sidamo, ale získala svoj vlastný štatút označenia pôvodu kávy.
Chuťový profil kávy Guji je vyvážený s výraznou chuťou po červenom pomaranči, majoráne a mandliach. Vyššia acidita je spôsobená hlavne siričitou pôdou. Aróma GUJI BIO je príjemná a dochuť je hlavne kvetinová, miestami ovocná. Zrná arabiky sú pražené spôsobom CITY+ - Je vhodná pre prípravu espressa aj filtrovanej kávy – koťogo. Chute Guji sa môžu odlišovať od nadmorskej výške, pôdy, podnebiu a vlhkosti.
Hlavné oblasti pestovania sú Sidamo na juhu krajiny, Yifgacheffe rozpestiera sa okolo jazera Abaxy na úpätí hôr so sopečnou pôdou s chuťovým profilom po citrónoch, kvetoch a má ľahkú textúru a vyváženú sladkosť. Zelená oblasť Sidamo vďaka svojmu rozličnému terénu kávoníkové čerešne majú široký profil od citrusových, ovocných až po bylinkové či orieškové. Harar, severovýchodná oblasť je oveľa suchšia a teplejšia než ostatné oblasti, takmer je to púšť. Káva z tejto oblasti je viac acidnejšia a so zemitou chuťou a ovocnou po čučoriedkach. Spracováva sa výhradne suchou metódou.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.